5 gode råd om skoletasken

juli 27, 2016 6:29 am

Første skoledag – og lidt om at “at føle sig ophængt”

first-time-school

Så er det snart første skoledag igen, sommeren er ved at være ovre, og mange er gået på jagt efter en ny skoletaske. Børn og børnefamilier, læs med her og få lidt tips og tricks til det en god skoletaske og lidt mere.

“At føle sig ophængt” henleder tankerne til store slagtehaller, hvor grise hænger tungt side om side på spidse jernkroge. Man taler også om, at man “har mange byrder at bære” eller “tager meget på sine skuldre”. Der findes mange sproglige billeder om krop og psyke, og mange af dem handler om skulderen og det at bære eller løfte ting. Ikke mindst børnefamilierne kender som regel disse billeder alt for godt fra hverdagen.

Ophængt af muskler

Selve skulderen består af et skulderbælte og en overarm. Skulderbæltet dannes af de to nøgleben foran på brystet og de to skulderblade på ryggen. Overarmen danner led til skulderbæltet lige præcis der, hvor nøgleben og skulderblad mødes. Det vil sige, at skulderen kun har én enkelt led forbindelse til selve kroppen. Resten af ophænget udgøres af en række muskler. I bogstaveligt forstand bærer vi altså rundt på vores skuldre – musklerne er nemlig nødsaget til hele tiden at holde skuldrene oppe. Når vi bærer på en byrde, bliver skulderens opgave endnu tungere. Vi bruger skuldrene til at bære på tasker, rygsække og børn, og det giver et direkte pres ned på skuldrene og øger kravet til musklerne.

Kan give andre problemer

Det er ofte hårdt arbejde for musklerne, og derfor føler mange netop træthed og smerte i skulderområdet. Overbelastet skuldermuskulatur giver lynhurtigt gener ud i andre områder som f.eks. nakke, ryg og brystkasse. Det kan igen udvikle sig til hovedpine, hold i nakken og rygsmerter. Mange af disse almindelige problemer kan måske undgås eller lindres, hvis vi tænker lidt over, hvordan vi løfter.

 Bær med smil din byrde

Generelt for alle løft gælder:

  •     Hav byrden så tæt på kroppen som muligt!
  •     Løft langsomt og kontrolleret!
  •     Løft med ret ryg!
  •     Brug benene!
  •     Løft aldrig tunge ting!

 Bær med smil din første rygsæk

Rygsække findes i alle afskygninger. Vælg en rygsæk med den perfekte pasform til netop dig og med mange forskellige indstillingsmuligheder.

  1. Den skal sidde godt ind til ryggen og følge ryggens krumning.
  2. Spænder og remme skal nemt kunne slækkes og strammes. Remmene skal ligge over et bredt stykke af skuldrene, så de fordeler vægten, og der skal være en passende afstand mellem dem, så de hverken generer i armhulerne eller på halsen.
  3. Desuden skal rygsækken have et hoftebælte, som kan fordele vægten mellem skulder og hofte.
  4. En rygsæk skal købes, så den passer! Er den for stor, vil det provokere barnet til at gå fremoverbøjet og hænge med skuldrene eller trække dem op. Prøv derfor rygsækken på barnet, inden I køber!
  5. Børn skal ikke bære på mange kilo, så sørg for at de ikke overfylder rygsækken, og at den er pakket fornuftigt.

Fysisk aktivitet og rigtig god første skoledag

Tænk på, at vi på trods af en skolereform som burde kalde på mere fysisk aktivitet så bliver børn over årene mere og mere inaktive. Dels på grund af medie forbruget (ipads, fjernsyn, internet m.m.) og dels fordi vi som voksne ikke er nogen særlige gode forbilleder. På trods af den ”ophængte hverdag” så få det ind i dine børns dagligdag, og sørg for at give dem masser af pauser fra medierne med fuld knald på fysisk aktivitet. At være i god fysisk form kan kompensere for rigtig mange ting i den travle hverdag, både når man er barn og voksen.

Hey, og rigtig god første arbejdsdag til dig.