Anatomi lektion 3 – Nervevævet har kvindelig karakter

marts 10, 2016 4:24 pm

Anatomi lektion 3 – Nervevævet har kvindelig karakter

Jeg elsker kroppen, at forstå dens mytiske indre og opdage nye spændende detaljer ved anatomien og dens mange facetter. Jeg håber, du vil følge undervisningen og opfordrer dig til at læse op på pensum på Paperboys hjemmeside.anatomy nerves wires electric spark
I denne lektion skal du spidse blyanten, for vi skal i gang med at forstå noget super komplekst, og synes jeg, sindssygt fascinerende ved kroppen, nemlig nervesystemet.

Det vildeste Ferrari-væv.
Hvis du lige skærer hovedet af og ligger det ved siden af, (vel det man kalder en Saudiarabisk tilgang til anatomi) så taler vi i dag kun om nerverne fra nakken og nedefter, men gem hovedet, det kommer vi nemlig tilbage til i en senere lektion.
Det må have været temmelig dygtig elektriker, som har lagt nerverne ind i kroppen, og han har dælme haft noget af et overblik, når man tænker på alle nerverne i en menneske krop lagt ud efter hinanden strækker sig ca. 100 km. Nerverne er lagt beskyttende mellem muskler, sener og led, og når vi bevæger os, kan nervevævet strækkes og deformeres, hvilket jo er betydelig mere dynamisk end dine el ledninger derhjemme. Lige som en almindelig ledning har menneskets nerver en isolerende beskyttelse omkring sig således, at selve kobbertråden/det indre af nerven er i sikkerhed og beskyttet for friktioner, tryk og andre trusler. Det er nemlig her selve impulset løber og skaber alle de mirakler vores krop kan lave, og med en hastighed af op mod 100 meter i sekundet må man vel sige, at det er menneskets Ferrari-væv -super cool ingeniør kunst, lækkert design og sygt hurtigt.

Nervesystemet har kvindelig karakter
Når nerven bliver syg, opfører den sig efter min mening en smule kvindeligt …
Forestil dig, at det er en hyggelig fredag, der er steg i ovnen, rødvinen er stillet frem, da du kommer hjem, og hun har tændt stearinlys. Du kan leve med, at hun har sat Thomas Helmig på anlægget og går lige på badeværelset for at hive lidt hår ud af ørene og næsen. Da du sætter dig til bordet, står den forvarmet sovseskål med hanken rettet mod dit hjerte, og da hun sætter sig rammer hendes fod lige dit underben, og du ved at aftenen er ved at blive helt fantastisk, da du ud af bearnaisen og mundvigen for sagt, at Helmig har fået nye tænder og den udsendelse med Anders Agger var en smule fesen. Alt var for 2 sekunder siden bare fantastisk, men nu endte det hele i et mega skænderi om Helmig har sine egne tænder og en nat på sofaen.
Sådan er det også med nervevævet. Når det bliver sygt, springer låget virkelig af, og man oplever en smerte som tit er meget voldsom, og kan komme som en trold af en æske. Nogen vil mene at det kan have hysterisk karakter i den forstand, at selv en lille bevægelse, som normalt ikke gør ond, pludselig kan jage som en kniv. Mange oplever virkelig at blive bange for nervevævets karakter, men oftest er det blot en kort voldsom smerte, for derefter at blive nogenlunde godt igen. Endvidere kan nervevævet også være ret usammenhængende med prikkende, stikkende, mærkelige varme/kulde fornemmelser og i særlig alvorlige sammenhænge kan nervevævet desværre fortsætte med at være sur/hysterisk og ramme både balanceevnen, vores musklers funktion og i meget skældende tilfælde f.eks. give fantomsmerter og smerter ved almindelig berøring.
Som med kvinder og nerver er det, at det meste heldigvis bliver godt igen, men hellere hurtigt sige undskyld end ikke at respektere dem, for så lover jeg dig for at du kommer til at opleve løjer….