Sådan overlever du den lange flyrejse!

juli 16, 2019 1:35 pm

 

Vi danskere elsker at rejse, og vi tager rask væk til de canariske øer, USA, Thailand og andre eksotiske rejsemål mange timers rejse fra Danmark. De færreste føler det dog behageligt at være klemt sammen på trange fly- eller bussæder. Her får du tips til hvordan du kan mindske ubehaget ved rejsen og samtidig forebygge blodpropper i benet.
Hævede ben, generel utilpashed og problemer med at trække vejret. Det er typiske symptomer man kan opleve på en flyrejse. I meget svære tilfælde hjertekramper og besvimelse. Årsagen er som regel at kroppens blodcirkulation ikke fungerer optimalt under en lang flyvetur, blandt andet fordi den trange plads i flyet gør det svært at bevæge sig.
Når man ikke får bevæget sig, bliver blodets tilbageløb fra benene og op til hjertet besværlig eller umulig. Blodet fra benene bliver normalt transporteret op til hjertet ved hjælp af muskler – muskelpumpen: Hver gang musklen aktiveres, trykker den på blodårerne, så blodet skubbes op mod hjertet. Desuden er der i hver blodåre flere “tilbageløbsventiler”, der hindrer blodet i at løbe tilbage. Men denne teknik fungerer i sagens natur kun ved bevægelse. Når man sidder stille i længere tid, kommer blodet til at flyde langsomt eller gå helt i stå, og dermed øges risikoen for at danne blodpropper i benene.
Da luften i en flykabine næsten ikke indeholder fugt, kommer kroppen også nemt i væskeunderskud. Når kroppen mangler væske, fortykkes blodet og har meget svært ved at bevæge sig tilbage til hjertet – og så øges risikoen for blodpropper yderligere. Det er derfor vigtigt at drikke rigeligt med vand på flyturen.
Som flypassager gælder det altså om at holde kroppen i aktivitet, så meget som plads og sikkerhedsmæssige foranstaltninger tillader det. Det samme gælder i alle andre tilfælde hvor man er tvunget til at sidde stille i længere tid: Busture, bilture, konferencer og lign. Da det er svært at jogge langs stolerækkerne eller lave armbøjninger på et flytoilet, kan du i stedet anvende disse øvelser og gode råd, der ikke alene egner sig til flyveturen, men kan bruges til alle lange rejser.
God tur!

5 nemme øvelser til turen
I alle øvelserne starter du i en rank, opret stilling med et lille svaj i lænden og begge ben på gulvet.
Start med at trække vejret dybt tre gange – mærk brystkassen udvide sig helt ud i siderne og bagtil.
Øvelse 1
Pres lænden ind mod ryglænet. Lav herefter et stort svaj i ryggen. Gentag øvelsen først let 20 gange, dernæst kraftigt 20 gange.
Øger blodcirkulationen og udspænder lænden.
Øvelse 2
Aktiver dine mavemuskler, så du kan bevare dit lændesvaj under hele øvelsen. Løft benet op fra gulvet. Skift ben. Gentag 25 gange med hvert ben.
Øger blodcirkulationen.
Øvelse 3
Løft tæerne op mod loftet med hælen i underlaget – løft derefter hælen højt op med forfoden i underlaget. Hold positionerne i 2 sekunder, og gentag 30 gange.
Øger blodcirkulationen i benene.
Øvelse 4
1: Løft skuldrene op til ørerne, hold i 3 sekunder og sænk langsomt.
2: Lav cirkulære bevægelser med skulderen først den ene vej, og så den anden vej.
Øger blodcirkulationen i skulderområdet.
Øvelse 5
Lav sidebøjninger. OBS: Bevar dit lændesvaj hele tiden.
Udspænder, bevæger og ilter rygsøjlen.

Søg råd
• Rådfør dig med egen læge eller flyselskabets sundhedsafdeling inden rejsen, hvis du er i tvivl om din helbredstilstand, eller hvis:
• du har hjerte- eller lungesygdomme
• du har feber
• du er gravid
• du har en lav blodprocent
• du nyligt er blevet opereret

Gode råd før og under flyvningen
1 Drik masser af vand før, under og efter en flyvetur.
2 Undgå rygning og overdreven indtagelse af alkohol.
3 Sørg for tilstrækkelig søvn inden rejsen.
4 Udfør regelmæssige øvelser under hele turen.
5 Gå små ture rundt i kabinen så ofte det er tilladt og muligt.